Tijdens de ontwikkeling van een kind is het moeilijk om vragen te stellen als: “Zal mijn kind dit kunnen… na 3 maanden?” of “Zal hij/zij daar al zijn na 6 maanden of 1 jaar?” etc. Deze vragen hebben de neiging om enkel aandacht te besteden aan de uitkomst van de functie.
De belangrijkste vraag zou moeten zijn: “Gebruikt mijn kind de juiste strategieën?”. We moeten kijken naar de langetermijnstrategie waarmee een kind de functie bereikt, niet alleen aan de uitkomst van de functies.
We kunnen het voorbeeld van de strohut en de wolkenkrabber gebruiken om deze stelling beter te begrijpen:
Totdat het kind 5 jaar oud is, is het te vergelijken met een strohut. Dit betekent dat het kind klein en licht is en dat de verhoudingen eenvoudig zijn.
Baby’s en peuters beginnen bewegingsintelligentie te gebruiken, dus ze gaan vooruit, zelfs als ze geen goede strategie hebben. In de fase van de strohut zal het geen grote problemen opleveren als we geen bouwkundig plan hebben. Voor een strohut hoeven we ook niet eerst funderingen te bouwen en hoeven we niet na te denken over hoe de liften gaan werken. Het enige waar we rekening mee moeten houden, is hoe de strohut gaat standhouden.
Op 5-jarige leeftijd beginnen kinderen echter snel te groeien en veranderen de verhoudingen al even snel. We realiseren ons dan dat bewegingsintelligentie niet meer voldoende zal zijn.
In plaats van de strohut hebben ze dus een sterker huis nodig, met meer verdiepingen, om het gewicht en de groei te kunnen dragen. Anders stort het huis in. Daarom moeten we een wolkenkrabber bouwen.
De GMFCS-curve
Als we de GMFCS-curve bekijken, zien we diezelfde evolutie.
Tot de leeftijd van 5 jaar boekt elk kind vooruitgang. Maar op 7-jarige leeftijd bereiken bijna alle kinderen een plateau. Bovendien verliezen de kinderen op niveau III, IV of V op latere leeftijd zelfs meer functies. Daarom wil ABR therapie de langetermijnstrategie veranderen en de eigen ontwikkeling van je kind maximaliseren. We willen ervoor zorgen dat je kind de beste basis heeft om meer vrijheid te krijgen en meer functies te verwerven.